vrijdag 27 mei 2011

Annie Proulx - PostcardsDeze roman draait om de familie Blood, een boerenfamilie uit het Noord-Oosten van de VS (Vermont). Het boek start in 1944, wanneer de oudste zoon zich na een ongeluk (?) waarbij hij zijn vriendin Billie om het leven brengt, genoodzaakt ziet te vluchten. De overblijvende familieleden snappen er niks van en zijn vooral heel erg boos op Loyal: hoe moeten ze in godsnaam het toch al zo armlastige boerenbedrijf runnen met een man minder?
Loyal zwerft in de 45 jaar erna heel de States door en houdt contact met het thuisfront door ansichtkaarten te sturen. Steeds dezelfde ansichtkaart trouwens (aan het begin van het boek heeft hij een hilarische ontmoeting waaraan hij die kaarten over houdt). Doordat hij nog steeds bang is wat er met hem gebeurt als hij gevonden wordt, laat hij op de kaarten nooit een adres achter. Loyal is na het overlijden van Billie doodsbang om met vrouwen alleen te zijn, en dus mijdt hij hun gezelschap als de pest.
Steeds als we een hoofdstuk met Loyal meegereisd hebben, lezen we daarna weer hoe het de achterblijvers vergaat. De vader met zijn explosieve karakter, de moeder die na de dood van haar man eindelijk het leven kan gaan lijden dat ze zo graag gewild heeft, de eenarmige broer die voor niks deugt en stinkend rijk wordt in Miami, het jongste zusje dat droomt van een leven met een liefhebbende man en zich als een kandidaat in een datingshow avant la lettre door een krant laat koppelen.

Prachtig boek! In het begin vond ik het wat moeilijk lezen, ik had moeite met de spreektaal die Proulx gebruikt. Maar daar wen je toch redelijk snel aan. Proulx zet de verschillende personages zeker en overtuigend neer en weet ze een passende omgeving te schetsen, zonder dat dat gemaakt overkomt. En hoewel ik me nog steeds afvraag wat hij nou met Billie gedaan heeft, heb ik een grote sympathie voor Loyal opgevat.

Geen opmerkingen: