woensdag 30 maart 2011

Nick Hornby - About a boyIn about a boy is de 36-jarige Will eigenlijk een soort eeuwige tiener. Hij leeft van de royalty's op het kerstliedje dat zijn vader ooit schreef. Daarom hoeft hij niet te werken. En dat doet hij dus ook niet. Hij vindt het allemaal wel best: beetje tv kijken, tijdschriften lezen, CDtjes draaien. Al zijn vrienden krijgen kinderen, nou, dat mist hij dus lekker niet! Het enige dat hij wel mist is een vriendin. Na een kortstondige relatie met een alleenstaande moeder bedenkt Will dat hij eigenlijk best goed zou passen bij alleenstaande moeder. En dus, omdat hij tijd genoeg heeft om zoiets te bedenken, doet hij zich voor als alleenstaande vader en sluit hij zich aan bij een alleenstaandeoudergroep (SPAT), met zijn imaginaire zoontje Ned, die 'toevallig' als hij de SPAT-bijeenkomsten heeft, natuurlijk bij zijn al even imaginaire moeder is.
Via deze SPAT-bijeenkomsten ontmoet hij de hippieachtige Fiona en haar 12-jarige zoon Marcus. Marcus is zo'n jochie, je kent ze wel, die te slim is, maar op een weltfremde manier. Hij draagt bovendien foute kleren, heeft een fout kapsel en is dus al met al het ideale mikpunt voor die pestkoppen die je op elke middelbare school aantreft. Marcus probeert zich door Will te laten helpen. Will probeert dat, hij voelt zich een beetje de grote broer van Marcus. Gelukkig krijgt Marcus een vriendin op school, de drie jaar oudere Ellie, die omdat ze een gothic avant la lettre is, ook een buitenbeentje is. Maar zij wordt niet gepest, want als je je met haar bemoeit, kun je de wind van voren krijgen.
Voor Marcus valt het allemaal niet mee, omdat Fiona tegen de vriendschap tussen die vreemde man en haar zoon is, Ellie eigenlijk een vreemde meid is Will zich niet echt committeert maar zich toch altijd een beetje afzijdig houdt. Fiona weigert bovendien te geloven dat het met Marcus niet goed gaat; ze heeft aan zichzelf en haar eigen depressies genoeg. Nadat ze een zelfmoordpoging doet, beseft Will dat hij niet langer afzijdig kan blijven, dat hij niet langer alleen een vriend voor Marcus kan zijn.

Leuk boekje, met een verrassend einde ook. Fijn als light reading tussendoor.

Geen opmerkingen: