dinsdag 29 maart 2011

Roxana Robinson - CostWat een buitengewoon indrukwekkend boek!

Het verhaal
"Wat is er misgegaan, wat heb ik fout gedaan?" Dat vragen alle mensen om Jack Lambert zich af, als ze erachter komen dat hij verslaafd aan heroïne is. Zijn moeder Julia en vader Wendell vragen zich af of ze niet te laks met hem zijn omgegaan, als jongste zoon. Of was het hun scheiding? Zijn oudere broer Steven vraagt zich af of hij zijn broertje niet beter had moeten beschermen.
Dan zijn er ook nog de dementerende maar onvriendelijke grootmoeder, de tirannieke, egocentrische grootvader en de zus van Julia, die zich heel bewust van haar familie heeft afgekeerd. Met elkaar besluiten ze dat Jack gered moet worden.
Via via komen ze bij Ralph Carpenter, een ex-junkie die een 'rehab'-programma leidt in Florida, en die voorstelt dat ze een familiebijeenkomst houden waarin de hele familie Jack laat merken dat ze hem niet veroordelen, maar steunen. Jack wordt door Wendell vanuit New York naar het zomerhuis van Julia in Maine meegenomen, waar de hele familie de confrontatie aan wil gaan. Heeft dit het gewenste effect? Wil Jack afkicken? Lukt het hem om af te kicken? Blijft hij clean? De kansen zijn klein...

Het zou gemakkelijk een tranentrekker kunnen zijn, zo'n woensdagavondfilm op RTL4 met een waargebeurd familiedrama, maar in Cost weet Roxana Robinson dat gevaar te omzeilen. Cost beschrijft in harde kleuren, rauw, wat heroïne met Jack doet, wat hij ervoor over heeft om aan zijn volgende shot te komen: alles. Ook de andere familieleden spaart ze niet. Zo worden het allemaal echte mensen, met hun goede en slechte kanten. En voel je, beleef je zelf, wat een verslaving met deze familie doet. Wat het misschien ook wel met je eigen familie zou kunnen doen. Zeker nadat van de week de 20-jarige zoon van iemand die ik op twitter volg, overleed aan de gevolgen van een overdosis XTC, is dat laatste me pijnlijk duidelijk geworden.

Geen opmerkingen: