zondag 9 oktober 2011

Marcel van Driel - Superhelden.nlHet boek Superhelden.nl van Marcel van Driel was de kinderboekenweekkeuze van de jongste spruit. En ik heb het natuurlijk ook even gelezen. Wat een lekker spannend kinderboek is dit!

Het verhaal
Iris, een 13-jarig Nederlands meisje, is een bijzonder kind. Ze heeft een uitzonderlijk geheugen: fotografisch is er niks bij. Nadat haar vader zelfmoord heeft gepleegd, doet ze niets liever dan computerspelletjes spelen. Ze speelt als het boek begint het spel Superhelden.nl. Als ze dat uitspeelt, gebeurt er iets bizars: ze krijgt contact met de mysterieuze Mr. Oz, die haar vertelt dat ze haar broer die op verdenking van terrorisme vast zit in Frankrijk kan bevrijden als ze zijn opdracht uitvoert. Dit is het begin van een avontuur waarin Iris Utrecht redt van een bomaanslag, de verdrinkingsdood ternauwernood overleeft, op een eiland voor begaafde kinderen terecht komt en daar gedrild wordt om de wereld te gaan verbeteren. Alhoewel, verbeteren?

Een snel geschreven, spannend en meeslepend avontuur voor kinderen vanaf een jaar of 11. Heel eigentijds, met zaken als QR-codes en de tsunami in Japan. Zeker ook omdat het spel ook in het echt bestaat. Leuk voor puzzelliefhebbers zoals spruit 5 (en ik!).

Er zit maar een opvallende misser in: de moeder van Iris gaat naar Parijs om haar zoon, de broer van Iris dus, te bezoeken in de gevangenis. Iris beleeft ondertussen het avontuur met de bom. Daarna gaan ze opgewekt met z'n tweetjes op de cruise die Iris zogenaamd gewonnen heeft bij het computerspel. Van de belevenissen van de moeder in Parijs wordt niet gesproken.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Klinkt goed! Het zal wel heel anders zijn, maar doet me denken aan Erebos van U. Poznanski dat ik op Manuscripta gekregen had en dat beide zonen (13 en 14) heel erg mooi vonden. Er werd als een trein doorheen gelezen.

Gaat ook over een computerspel, waar de hoofdpersonen ook in het echte leven mee te maken krijgen. Ik hoop mijn zonen te interviewen zodat ik ook een blogpostje kan schrijven.

In ieder geval ook een echte aanrader.

I Superhelden.nl meer een meisjesboek of valt dat wel mee? De Hongerspelen, met een meisje in de hoofdrol werd ook al zo lekker verslonden door mijn boys. :-)

Elsje zei

Het is een boek voor jongens en meiden! (En Erebos noteer ik, dank voor de tip!)

Chinoiseries zei

Wat leuk dat dit boek al uit is! Ik herinner me een Twitter-gesprek met de auteur over Chinese namen. Komt er nog een Chinese naam in voor?

Klinkt als een spannend, hedendaags boek voor de jeugd :)

Elsje zei

@Chinoiseries: jazeker, een van de personages heet Li Wen Yun (ze wordt YunYun genoemd) :-)