zondag 30 augustus 2009

Erwin Mortier - GodenslaapGodenslaap was het boekgrrlsboek van de maand juni. Ik had iets langer nodig om erdoor heen te komen. Het kostte me namelijk relatief veel moeite: ingewikkelde zinsconstructies die me de draad nogal eens deden kwijtraken. Daardoor moest ik soms een halve of hele bladzijde terugbladeren. Maar teruggaan deed ik wel, want Godenslaap is een erg mooi en knap geschreven boek.

Erwin Mortier beschrijft hoe een hoogbejaarde dame terugkijkt op haar leven, nee, op de tijd dat ze als jong meisje in de oorlog van '14-'18 na een vakantie bij de familie van haar Franse moeder niet meer terug kan naar haar vaderland Belgiƫ. Hoe ze een Engelse fotograaf ontmoet, ze verliefd op elkaar worden en samen door het verwoeste land reizen. Hoe ze na de oorlog trouwen. En ze nu, na zijn dood, maar niet kan wennen aan de leegte om zich heen. Hoe het verlangen naar hem haar nog bij de strot kan grijpen.
De extreem gecompliceerde relaties met haar moeder en dochter, relaties vol van onbegrepen verwachtingen en onvervulde verlangens is de tweede rode draad door het verhaal heen. En tot slot is daar de relatie met haar homoseksuele broer, die in de oorlog zwaar gewond raakt.
De oude vrouw schrijft en schrijft maar. Een relaas gericht aan haar verpleegster Rachida.

Zo knap hoe Mortier in de huid van deze oude dame weet te kruipen en hoe hij daarnaast ook haar leven als jonge vrouw geloofwaardig neer weet te zetten. Dus laat je niet afschrikken door die moeilijk geschreven meer filosofische passages, maar neem die ten volle tot je. Terugbladerend. En nog eens terugbladerend. Die brengen balans in het verhaal. Want de delen over de oorlog gaan als kogels zo snel voorbij.

Geen opmerkingen: