zondag 6 september 2009

Rik Launspach - 1953Het verhaal
Het is 1952. Julia en haar zus Bekka wonen bij hun ouders op hun Zeeuwse boerderij. Julia verlangt er bijna wanhopig naar het verstikkende dorpsleven achter zich te laten. Maar dan raakt ze zwanger van haar vriend Diewer, een vissersjongen uit het dorp. Hij gaat er bij het horen van het nieuws vandoor.
Haar ouders ontkennen in alle toonaarden dat Julia zwanger is want daarmee zouden ze de schande die dat met zich meebrengt onder ogen moeten zien. Julia zoekt haar heil in het hotel in het dorp, waar ze als kamermeisje werkt. Ze wordt door de uitbaters daarvan, Minke en Guus hartelijk opgevangen. Maar als de pas bevallen zus van Minke, Regina, hun hulp nodig heeft, moet Julia het alleen zien te rooien.
Vlak nadat ze bevalt van een gezonde zoon, Ernst, wordt Zeeland getroffen door de watersnoodramp. Daarbij raakt Julia Ernst kwijt. Haar allengs wanhopiger zoektocht naar de boreling staat centraal in het boek. Julia wordt bij deze zoektocht geholpen door Rutus, een jonge militair. Door Julia te helpen hoopt hij in het reine te komen met hetgeen er in de oorlog met zijn familie is gebeurd en waarvoor hij zichzelf verantwoordelijk acht.
Als derde verhaallijn is er een ingenieur van Rijkswaterstaat, die jaren eerder voorspelde dat deze ramp zich voor zou gaan doen, maar die werd weggezet als drammerige zonderling. Tijdens die rampnacht probeert hij met alle kennis zoveel mogelijk mensen te redden. Maar ook nu wordt zijn eigenzinnigheid niet op prijs gesteld.

Ik las het boek in één dag, en dat terwijl het toch geen dunnetje is (476 p), zo meeslepend is het verhaal. Het is geen literair meesterwerk, af en toe zelfs erg knullig geschreven, maar daarentegen heeft het een vaart en een prima plot. Hoewel die op het eind wel een beetje afgeraffeld wordt. Als in een film komen de verschillende personages nog langs in een soort van 'en wat gebeurde er nadat het verhaal ophield?'. Ik was dan ook niet verbaasd toen ik vlak daarna las dat het boek verfilmd is. Deze film, de Storm genoemd, gaat op 17 september in première.

Geen opmerkingen: