zaterdag 18 juni 2011

Herman Koch - Zomerhuis met zwembadHet verhaal
Huisarts Marc Schlosser heeft een bloeiende praktijk. Onder zijn patiënten veel BNers. Dat komt niet doordat hij zo van zijn vak houdt, integendeel, maar omdat hij niet moeilijk doet over het voorschrijven van allerlei middeltjes en niet zeurt over bijvoorbeeld hun drankgebruik.
Op een dag komt acteur Ralph Meier langs omdat hij zich zorgen maakt over een knobbeltje. Marc verzekert Ralph dat het waarschijnlijk een vetbobbeltje is, en dat hij zich geen zorgen moet maken. Vervolgens neemt hij er een biopt van, op een bijzonder onprofessionele manier. En hij stuurt het biopt vervolgens niet naar de patholoog-anatoom. Daar is dus iets aan de hand! Waarom brengt Marc het leven van Ralph opzettelijk in gevaar? Sterker nog, want Ralph overlijdt niet veel later: is het geen moord?
Om die vragen draait het in deze roman.

De titel 'Zomerhuis met zwembad' slaat op de zomervakantie die Marc met zijn gezin doorbrengt in het zomerhuis (jawel, met zwembad) dat door Ralph en zijn gezin, samen met een bevriend stel, is gehuurd. Hier bevindt zich het antwoord op bovengestelde vragen.

Na mijn zeer positieve leeservaring met Het Diner begon ik enthousiast aan Zomerhuis met zwembad. Jammer genoeg moest ik al snel constateren dat Koch het niveau van Het Diner niet heeft kunnen evenaren. Weer is het een echte pageturner, daar niet van, maar de ongelofelijke verrassing waardoor je in het Diner aan het eind nog eens een lekkere klap in je gezicht krijgt, ontbrak in Zomerhuis met zwembad. En dat komt doordat je al veel te snel weet dat het overlijden van Ralph Meier geen ongeval maar opzet is. Het waarom is ook al niet al te verrassend. En de ontknoping zie je van verre aankomen.

Daarom: drie sterren.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit al gelezen, maar "Het Diner" ligt nog op de plank. Ben benieuwd!
Groeten,
geert