woensdag 19 januari 2011

Wiesław Myśliwski - Over het doppen van bonenEen bejaarde man ontvangt bezoek van iemand (waarschijnlijk ook een man, maar dat wordt in het boek niet helemaal duidelijk), die graag wil weten of hij bonen verkoopt. De oude man pakt er een berg peulen bij en leert zijn bezoeker hoe die de bonen moet doppen.

Ondertussen vertelt de oude man zijn levensverhaal. Aan de hand van verhalen over belangwekkende ontmoetingen en in zijn leven invloedrijke personen komen we erachter dat hij als jongetje getuige is geweest van het uitmoorden van zijn geboortedorp. Een gebeurtenis die hij als enige overleeft. Na deze moordpartij wordt hij gevonden door de partizanen, die hem in hun midden opnemen. Na de oorlog komt hij in een soort weeshuis terecht, waar hem met harde hand de beginselen van de elektriciteit worden bijgebracht zodat hij zich in het naoorlogse Polen nuttig kan maken bij de elektrificatie van het platteland.

Op de school krijgt hij min of meer bij toeval een saxofoon in handen gedrukt. Een instrument dat zijn hart steelt. En waarmee hij zowel in de orkesten van de verschillende bouwprojecten als ook daarna in het buitenland furore maakt. Tot hij door alweer een toevallige ontmoeting en lichamelijk ongemak eindigt op de plek waar we hem zien zitten vertellen: als oppasser van een vakantiehuisjespark. Een vakantiehuisjespark dat zich niet toevallig bevindt op de plek waar zijn geboortedorp heeft gestaan.

Werkelijk een prachtig geschreven en zeer indrukwekkend boek. Absoluut vijf sterren waard!

1 opmerking:

Chinoiseries zei

Mooie review! Dit lijkt me een heel fijn boek om te lezen (naar de tbr lijst) :)