zondag 6 september 2009

Paul Auster - Man in the darkHet verhaal
Een oude man heeft na de dood van zijn vrouw een akelig ongeluk gehad waardoor hij niet meer kan lopen. Daarom woont hij bij zijn pasgescheiden dochter in huis. Zijn kleindochter woont er ook, zij heeft niet lang daarvoor haar man verloren. Al maandenlang kijken de oude man en zijn kleindochter films. De ene na de andere. Om hun ellende te vergeten.

De oude man ligt ´s nachts wakker. Om de nacht door te komen verzint hij verhalen. In het verhaal van de nacht waarover het boek gaat belandt een jonge man in een soort parallel Amerika, een Amerika dat in burgeroorlog is. Hij krijgt daar de opdracht om de sleutelfiguur achter deze burgeroorlog om te brengen. Die sleutelfiguur is de oude man die het verhaal verzint...

Halverwege de nacht komt de kleindochter bij de oude man. Ook zij kan niet slapen. Zij vraagt hem haar te vertellen over hoe hij haar overleden grootmoeder leerde kennen, hoe zij samen leefden en waar het goed en mis ging in hun relatie. Dit om haar eigen huwelijk in perspectief te kunnen plaatsen.

Ik vond het verhaal over de jonge man die de opdracht vanuit het parallelle Amerika krijgt prachtig, een echt Austeriaans verhaal. Het gedeelte waarin hij met de kleindochter over zijn overleden vrouw en haar overleden man praat, sprak me daarentegen helemaal niet aan. Dat is veel minder ingenieus. Veel meer iets wat elke schrijver wel zou kunnen hebben verzonnen. Daarom: drie sterren.

Geen opmerkingen: