zondag 25 september 2011

Jonas Jonasson - De 100 jarige man die uit het raam klom en verdweenAls je op zoek bent naar een leuk boek voor tussendoor, raad ik je van harte Jonas Jonassons 100 jarige man aan. Ik kreeg het voor m'n verjaardag van mijn IRL-leesgroep: dank, meiden!

Het verhaal
Allan Karlsson wordt in mei 2005 100 jaar. Een kwartier voordat hij opgehaald zal worden door de leiding van het bejaardenhuis waar hij woont, besluit hij niet mee te doen aan de feestelijkheden: hij stapt uit het raam en loopt (schuifelt) richting het busstation. Terwijl hij op de bus wacht vraagt een jonge man hem op zijn koffer te passen terwijl hij een sanitaire stop maakt. De jongen blijft nogal lang weg en dus besluit Allan de koffer mee te nemen. Dat is het begin van een dol en dwaas avontuur waarbij de oude man en de mensen die hij op zijn pad ontmoet achtervolgd worden door een criminele bende. Waarbij de criminelen steeds het onderspit delven.
Tussendoor lees je het levensverhaal van Allan. Hoe hij door toeval van de ene wonderbaarlijke situatie in de andere terecht komt, hoe zijn liefde voor explosies leidt tot betrokkenheid bij de uitvinding van de atoombom. Hoe hij kennis maakt en vaak ook vrienden wordt met de groten der aarde, hoe hij steeds betrokken is bij of zelfs de aanstichter is van de belangrijke gebeurtenissen van de 20e eeuw. Hilarisch gewoon.

Ja, een gewoon leuk boek. Lekkere droge humor. Niks literair hoogdravends aan, maar vooral ook niet van die flauwe en opgelegde meligheid.

1 opmerking:

Zeekraai zei

Is idd het leukste boek, dat ik dit jaar las !
Willam Kowalski meets Henning Mankell ; )
4⅓ ster