maandag 7 februari 2011

Christos Tsiolkas - The slapEen goed en vlot geschreven boek maar o wat werd ik er treurig van. Want egocentrisme, hedonisme, terloops racisme heeft bezit genomen van elk van de boekpersonages.

Het verhaal
Hector en Aisha geven een barbecue voor vrienden en familie. Tijdens die barbecue misdraagt het driejarige zoontje van een van de vrienden zich zodanig dat een van de volwassen gasten zich niet kan inhouden en het kind een lel verkoopt. Die gebeurtenis zet alle verhoudingen tussen de verschillende personen op scherp. De ouders van het geslagen kind spannen een rechtszaak aan tegen degene die het kind de klap verkocht. De aanloop tot aan de rechtszaak, de afloop ervan en de periode die daarop volgt worden steeds vanuit het perspectief van een andere barbecue-gast verteld. We komen te weten dat elk van de personages het nodige op zijn of haar kerfstok heeft. En dat het allemaal bijzonder onaangename mensen zijn.

Wie verdient je loyaliteit meer: familie of vrienden? Of hoef je alleen maar loyaal aan jezelf te zijn? Dat is het centrale thema in The slap.

Geen opmerkingen: