dinsdag 15 augustus 2006

Robert Harris - PompeiiDe kinderen zijn momenteel helemaal into natuurgeweld, en dan bij voorkeur vulkanen. Zo ligt al tijden het boekje 'vurige vulkanen' op het toilet, en dus kan moeders ook een hapje daarvan meelezen. Van een collega kreeg ik allerlei filmpjes over de Mount St. Helens, de vulkaan vlakbij Seattle die in 1980 als gevolg van een enorme eruptie uit elkaar gevlogen is. In de vakantie zijn we bovendien naar de Auvergne geweest, de streek in midden-Frankrijk waar het landschap gevormd wordt door een keten gedoofde vulkanen. En dus nam ik een boek met de titel Pompeii mee.

Het verhaal
Het verhaal begint twee dagen voor de Grote Eruptie van de Vesuvius in 79 AD. Niemand heeft nog enig vermoeden welke ramp hen binnenkort zal treffen. De ingenieur die verantwoordelijk is voor het aquaduct dat de baai rond Neapolis voedt, waaraan ook Pompeii ligt, is verdwenen en dus wordt de jonge Marcus Attilius door Rome gezonden om hem op te volgen. Al snel blijkt dat er heel wat aan de hand is. Niet alleen is er ineens een grote storing in het aquaduct waardoor de plaatsen rond de baai plotseling zonder water zitten, met sociale onrust als gevolg. Dat probleem kan Attilius wel aan, hij gaat gewoon het aquaduct repareren. Daarbij stuit hij echter op gesjoemel en omkoperijschandalen. Natuurlijk komt hij ook een mooi, maar zeer onbereikbaar meisje tegen. En ondertussen gaat de berg in de buurt steeds raarder doen.

De schrijver heeft zich duidelijk zeer goed ingelezen in het onderwerp. Hij citeert regelmatig Plinius, die ooggetuige is geweest van de uitbarsting, en een belangrijke bijrol heeft in het boek. Daarnaast begint elk hoofdstuk met een citaat uit een van de vele wetenschappelijke werken over vulkanisme. En de tijdsspanne waarin het boek zich afspeelt (2 dagen voor de uitbarsting tot vlak erna) is natuurlijk een schitterend gegeven. Wij weten immers wat er toen gebeurd is, wat de gevolgenz ijn geweest van deze vreselijke uitbarsting. Maar de mensen uit het boek weten van niets. En hoe hadden ze ook wat kunnen weten?

Ik vond dit een heerlijk vakantieboek.

Geen opmerkingen: