zondag 10 oktober 2010

J.D. Salinger - The catcher in the ryeDeze klassieker bleek ik, o foei!, nooit eerder gelezen te hebben. Op de een of andere manier dacht ik altijd dat ik dat wel had gedaan. Gelukkig heb ik de schade meer dan goed kunnen maken!

Het verhaal
De 16-jarige Holden Caulfield is aan het begin van de roman voor de zoveelste keer van school gestuurd. In de dagen tussen het besluit van de school en zijn gang naar huis krijgt hij ruzie met zijn kamergenoot. Dat doet hem besluiten alvast naar New York af te reizen. Langzamerhand kom je meer te weten over Holden: dat hij een broer heeft die als scenarioschrijver een dikke duit verdient in Hollywood. Holden baalt dat DB (zo heet de broer) zijn gewone schrijverij voor de big bucks in heeft geruild. Dat zijn andere broertje, Allie, gestorven is aan kanker toen Holden 13 was. Omdat Holden dol was op Allie heeft dit Holden veel pijn gedaan. Dat hij nog een klein zusje heeft, Phoebe. Die is op het moment dat Holden van school wordt getrapt 10 jaar. Dat dit niet de eerste keer is dat hij van school wordt gestuurd. Dat het geen etter is: de leerkrachten die ten tonele worden gevoerd, hebben het goed met hem voor en maken zich sterk voor hem.

In New York moet Holden drie dagen zien door te komen. Hij drinkt eens wat hier, gaat eens met een ex-vriendinnetje naar een show, bestelt een meisje. Vergis je niet, dit klinkt allemaal heel volwassen, maar Holden is nog maar 16. Zijn avonturen zijn die van een zeer verwarde puber.

Zo'n boekje om een heleboel keer te herlezen.

Geen opmerkingen: