zondag 14 februari 2010

Chris Cleave - The other handEen zeer indrukwekkende roman van Chris Cleave!

Het verhaal
De jonge asielzoekster Little Bee wordt vrijgelaten uit een Brits asielzoekerscentrum. Ze neemt direct contact op met de enige mensen die ze kent in de UK, Andrew en Sarah O'Rourke. Ze ontmoette dit stel twee jaar eerder op een strand in haar vaderland Nigeria, waar zij vakantie aan het vieren waren. Alhoewel, vakantie? Ze probeerden hun op de klippen lopende huwelijk te redden.

Twee jaar later proberen Andrew en Sarah de gebeurtenissen op dat strand uit alle macht te vergeten. Dat lukt Sarah vrij aardig door keihard te werken, maar Andrew is in een diepe depressie geraakt. Het telefoontje is de druppel die zijn emmer doet overlopen: hij pleegt zelfmoord.

Hiermee verklap ik niets, want dit zijn de zaken waarmee de schrijver in de eerste twee hoofdstukken een tipje van de sluier oplicht. Wat is nou precies dat vreselijke strandgebeuren waardoor Andrew zich uiteindelijk van het leven berooft en Little Bee Nigeria ontvlucht?

Op de dag van Andrews begrafenis staat Little Bee, die van zijn dood niets weet, op Sarahs stoep. Het gebeurde blijkt dan zeker niet slechts het verleden te zijn, maar ook het heden en zelfs de toekomst van Sarah, haar zoontje Charlie en Little Bee te bepalen.

Knap geschreven roman over een vreselijk zwaar thema.

Geen opmerkingen: