zondag 18 oktober 2009

Amy Bloom - AwayHet verhaal
De jonge Joodse Lilian Leyb komt in de States aan. Het is 1924. Ze is haar vaderland Rusland ontvlucht nadat haar familie in een pogrom is omgebracht. Door haar slimmigheid weet ze een baantje te bemachtigen als naaister in een theater, waar ze zich al snel 'op weet te werken' tot de minnares van de belangrijkste toneelspeler in het theater. Of eigenlijk, tot de minnares van diens vader. Nou ja, dat is een ingewikkeld verhaal.
Maar dan komt Lilian een verre nicht tegen die haar vertelt dat haar dochtertje Sophie nog leeft! Niets kan haar tegenhouden om dwars door de States via de Telegraph Trail naar Siberie te trekken om daar haar dochtertje te gaan zoeken. Geen opsluiting in een gesticht, geen geldgebrek, geen honger, geen natuur, geen gezondheidsproblemen, geen oplichterij of moord, niets.

Een prachtig boekje, dat je zo de roaring twenties mee inneemt, maar je daarnaast ook een een buitengewoon mooi beschreven strijd van een moeder die alleen maar haar dochter wil terug zien te vinden. Enige minpuntje is dat het boekje wel erg dun is, waardoor de reis van Lilian lijkt te bestaan uit louter avontuurlijke gebeurtenissen. Iets meer lettertjes om ook de tijd daartussen wat toe te lichten zou het verhaal meer impact hebben gegeven.

Geen opmerkingen: