zondag 1 februari 2009

Joris Luyendijk - Het zijn net mensenJoris Luyendijk geeft in Het zijn net mensen een onthutsend kijkje op de werking van 'de media'. Hij is jarenlang voor verschillende media (kranten, radio, tv) gestationeerd geweest in het Midden-Oosten, waar hij eerst vanuit Egypte, daarna vanuit Libanon en tenslotte vanuit Oost-Jeruzalem verslag deed van de situatie aldaar.

Met voorbeelden en briljant verzonnen parallellen legt hij uit waarom het onmogelijk is om objectief verslag te leggen vanuit een dictatuur, zoals de meeste landen in het Midden-Oosten. Er zijn geen statistieken, opiniepeilingen evenmin. Mensen durven hun mond eigenlijk niet open te doen want wie weet ben je wel van de geheime dienst. En als ze hun mond al open durven te doen dan alleen off the record.

Later mag hij zijn licht laten schijnen over het conflict tussen de Palestijnen en Israeliers. Hier laat Luyendijk zien hoe slim de Israeliers de internationale opinie beinvloeden en hoe slecht de Palestijnen daartoe in staat blijken. Geholpen door het feit dat ook daar een Leider zit die zichzelf in het zadel wil houden, koste wat kost.

Daarnaast ervaart Luyendijk hoe lastig het is om verslag te doen van een situatie zonder dat er een nieuwswaardige aanleiding is. Dat willen tv-programma's in het westen gewoon niet van je hebben. De afnemers van het nieuws zoeken bevestiging van hun bestaande idee├źn en denkbeelden, geen beelden daarnaast die die denkbeelden zouden kunnen verstoren.

Ik was al een Luyendijk-fan door zijn geweldige gastheerschap van Zomergasten, en door het lezen van Het zijn net mensen is mijn bewondering er niet minder op geworden. Je moet het maar durven, de geloofwaardigheid van je eigen vak ter discussie stellen.

6 opmerkingen:

She zei

Ik lees eigenlijk alleen maar positieve verhalen over dit boek, dus ga hem toch maar eens hoger in de 'nog te lezen boeken'-stapel leggen!

Elsje zei

@she: doen!

Eelco Martens zei

Weet je toevallig ook hoe het boek heet dat een aantal NOS correspondenten schreef naar aanleiding van dit boek?

Elsje zei

Ha Eelco,
Dat is 'Het maakbare nieuws'. Zie hier voor meer info:
http://www.uitgeverijbalans.nl/boekboek/show/id=130237
Ik las dat overigens (nog) niet...

Dagmar zei

Ik heb het boek ook gelezen en vond het erg indrukwekkend. Mijn uitgebreide recensie kan je hier lezen: http://educatie-en-school.infonu.nl/diversen/49074-recensie-van-het-zijn-net-mensen.html

Elsje zei

@dagmar
Wat een mooie en uitgebreide recensie schreef je! Ik heb ervan genoten