vrijdag 13 april 2007

Michel Houellebecq - Elementaire deeltjesJe met tegenzin door een boek ploeteren en dan ineens verrast worden in het allerlaatste hoofdstuk, dat gebeurt me niet vaak. Zo wel met Elementaire deeltjes van de Franse schrijver Michel Houellebecq.

De roman verhaalt over de twee halfbroers, Bruno, de zichzelf in sex verliezende egocentrist en Michel, de zichzelf in het wetenschappelijk onderzoek verliezende egocentrist. In dat egocentrisme zijn ze, zo lijkt Houellebecq te willen betogen, kinderen van hun tijd (de tweede helft van de vorige eeuw). Vervulling van hun eigen, individuele verlangens is dat wat hen drijft. En daarin gaan ze ver, heel ver. Zo ver dat beiden de liefde van hun leven verliezen.

Het boek is een raar mengelmoesje van een schets van het Frankrijk van die jaren en filosofisch geblaat met een biologisch sausje. Maar vooral veel sex, heel veel _zeer_ expliciete en tot in de kleinste details beschreven sex. En dat kostte mij veel moeite. Ik voelde me aangerand, alsof Houellebecq probeerde zich tussen mijn benen te wringen. Naar. Tig keer heb ik op het punt gestaan het boek weg te leggen. Maar omdat er hier pas een grrl zeer lovend was, heb ik toch doorgelezen. En dan ineens het laatste hoofdstuk! Dat zomaar hier te vertellen zou een enorme verklapper zijn, dus ik ga nu verder zo'n

v

e

r

k

l

a

p

p

e

r

Wat een geweldig eind: de egocentrische mens verdrongen door de kloon, in elkaar geknutseld door broer Michel: de mens bij wie verlangens zijn uitgebannen en die dus niet leeft voor de vervulling ervan. En dus niet meer individualistisch geörienteerd, niet meer egocentrisch is. Wat een vondst!

Al met al zou ik dit geen aanbeveling willen noemen, laat dat duidelijk zijn.

Oorspronkelijke titel: Les Particules élémentaires (1998)
Nl. uitgave De Arbeiderspers
22e druk, 2006
Vertaald door Martin de Haan.

2 opmerkingen:

Evelien zei

Ik zag je post bij Pironik staan en ben hier meteen even komen piepen aangezien ik het boek momenteel ook aan het lezen ben.

Ik zit nog maar aan pagina 46 maar tot nu toe heb ik nog niet de neiging van het ongelezen terug naar de bib te brengen.

Ik heb mijn best gedaan om het einde van je post niet te lezen en dat is gelukt. Ik laat je nog wel weten of het mij lukt om het uit te lezen. ;)

Evelien zei

Ik heb het uitgelezen.

Ik heb geen moeite gehad om het uit te lezen maar ik vrees dat ik moet besluiten dat dit boek toch niet echt mijn ding is.