vrijdag 12 november 2004

Tracy Chevalier - Girl with a pearl earringEerst maar even over het boekje zelf. Tracy Chevalier beschrijft in Girl with a pearl earring de belevenissen van de 16 jarige Griet, die als dienstmeisje in het huis van de familie Vermeer komt werken. De eigenaardigheden van een groot (maar langzaam!) schilder, zijn vrouw die continu zwanger is, de kinderen van wie er een dochter een etterbakje is. Tot zover een leuk verhaal.

Maar dan wil Vermeer graag Griet schilderen, en zo ontstaat stiekem het zo bekende schilderij van het meisje met de blauw met gele tulband die schuchter over haar linkerschouder kijkt. Omdat het natuurlijk eigenlijk niet mag, moet dit schilderij stiekem gemaakt worden. De finishing touch is de paarlen oorbel die Griet in moet doen. De oorbel van Vermeers vrouw! Zoiets houd je natuurlijk nooit geheim. Dat gegeven brengt veel spanning met zich mee.

Prachtig beschreven hoe de schilder aan het werk zou kunnen zijn geweest. En hoe Griet allerlei kleine details zou hebben getipt.

Ondertussen geeft het boekje ook nog eens een leuk kijkje in de keuken van het 17e eeuwse Delft: de straten, de grachten, de kerken. En omdat ik daar ooit geboren ben, spreekt dat me natuurlijk extra aan. En het belabberde sociale systeem van die tijd wordt op een heel natuurlijke manier besproken.

Het eerste schilderij dat Vermeer in het boekje maakt gaat over een vrouw die zit te schrijven met een gele mantel met een bontrandje aan en die de schilder aankijkt. Ik ken redelijk wat schilderijen van Vermeer maar kon er maar niet opkomen welk schilderij hier bedoeld werd. Gisteren liep ik door het station en zag de aankondiging van een tentoonstelling 17e eeuwse meesters in het Boymans. Met op de poster: jawel! Het schilderij van de schrijvende vrouw. Hehe! Wat een opluchting als je het dan ineens kan plaatsen!

Ergo: goed boek!

Geen opmerkingen: