woensdag 27 oktober 2004

J.M. Coetzee - Life and times of Michael K.Ik las Life and times of Michael K. van Coetzee (in het Nederlands want mijn biebje is niet zo ruim gesorteerd).

Het verhaal: Michael K is een sociaal zwakke man, hij werkt als hovenier voor de gemeente. Zijn meest opvallende 'eigenschap' is zijn hazelip. Als zijn moeder ziek wordt en daardoor niet meer kan werken, en bovendien de burgeroorlog in hun stad (Seepunt wordt genoemd, is dat een stadsdeel?), vluchten ze naar het platteland waar zij vandaan is gekomen, allerlei controlposten ontwijkend. Helaas sterft zijn moeder onderweg (huiveringwekkend beschreven scenes van in en om het ziekenhuis) en Michael besluit haar as toch 'thuis' te brengen. Maar dan wordt hij als 'landloper' opgepakt en in een kamp gestopt. Langzaam teert Michael in op zijn reserves. De rest vertel ik niet, dan wordt het een verklapper.

Prachtig, maar zo afstandelijk, net als Michael zelf, is zijn leven beschreven. Net als in IJzertijd wordt nergens genoemd welke kleur Michael heeft, maar de gebeurtenissen spreken boekdelen.

Geen opmerkingen: