zaterdag 31 maart 2012

Tom Lanoye - Heldere hemel


Tom Lanoye schreef dit jaar het boekenweekgeschenk. En het is een leuk boekje geworden. Het start met het moment waarop Andrej boven het Poolse luchtruim zijn MiG-23 verlaat met de schietstoel omdat hij bang is neer te storten. Maar nee, de kist vliegt op eigen kracht verder over Europa. Het is zomer 1989, de koude oorlog is nog niet afgelopen.

Terwijl de koers van het vliegtuig vanuit Brussel, hoofdstad van de NAVO, angstig gevolgd wordt, wordt in een dorpje vlak bij Kortrijk Vera wakker gebeld door haar man. Hij biecht op dat hij een buitenechtelijke relatie heeft en bij haar weg zal gaan. Woest bestelt Vera de slotenmaker. Als alle sloten vervangen zijn en de bel gaat, denkt Vera dat het haar man is. Of haar volwassen zoon, die zo half thuis woont en zijn eigen goddelijke gang gaat. Wie schetst haar verbazing als het de minnares van haar man blijkt te zijn.

Handig ook dat op de cover de naam van de schrijver fonetisch is weergegeven. Weet ik eindelijk ook dat je niet Laanoojuh zegt, maar Laanwaa :-)

1 opmerking:

Zeekraai zei

lijkt me wel wat, dit boekske...