zaterdag 9 januari 2010

Richard de Nooy - Zes beetwonden en een tetanusprikLaat je niet misleiden door de chiclit-achtige titel en dito plaatje op de voorkant! Deze roman van de Zuid-Afrikaanse schrijver Richard de Nooy is alles behalve chiclit.

De banaan slaat namelijk op de ongeluksmagneet Remco de Heer, waarover het boek gaat. Zijn broer, Ysbrand (Ace) beschrijft hoe zijn broer al van jongs af aan allerlei ongelukken en ongelukjes kreeg of zelfs veroorzaakte. Meestal zijn er wat butsen en builen te betreuren, maar een keer loopt het vreselijk uit de hand.
Naast de belevenissen uit de jeugd in Zuid-Afrika van beide broers lees je in het tweede deel van het boek over een periode halverwege de jaren '80. Ace woont in Amsterdam en Rem komt hem daar 'opzoeken'. Natuurlijk krijgt hij ook daar een ongeluk: hij wordt aangereden door een tram en raakt verlamd vanaf zijn middel. Waarom wil hij toch geen hulp aanvaarden?

Een roman die traag op gang komt - waar wil de schrijver nou naartoe met de beschrijving van weer een ongeval - maar aan het eind in een razend tempo naar een huiveringwekkende climax toe gaat.

2 opmerkingen:

Oceanic Art zei

Ik vond geen boekje; ik vond jou als ensieklopedietje voor boekjes

Jacques tribalart Joosten uit dich gesneeuwd Veessen 10-01-2010

Elsje zei

Ha @oceanicart Wat heb je een mooi blog, heb er net even rond geneusd!