zondag 22 november 2009

Michel Faber - The AppleIn The Apple neemt Michel Faber de lezers mee terug naar de wereld die hij in The Crimson Petal and the White geschapen heeft. Zeven korte verhalen belichten elk een stukje uit de geschiedenis van een of meerdere personages uit de Crimson Petal. Sommige verhalen spelen zich in de periode ervoor, en anderen in de periode erna af.

De bundel opent met een suikerzoet kerstverhaal over Sugar, de hoofdpersoon uit Crimson Petal opent het bal, het speelt zich af voor de periode van Crimson Petal. Gelukkig komt ze in het titelverhaal halverwege de bundel nog een keer terug, op een veel karakteristiekere manier. Het tweede verhaal gaat over Clara, de voormalige dienstbode van Agnes, die zich inmiddels ook liggende staande moet zien te houden. Zij ontmoet een rattenvanger die haar vraagt voor geld haar nagel te laten groeien. Dat is de basis voor een heerlijk verhaal.
In het derde verhaal komt Emmeline, de redster van het zielenheil van hoertjes, terug. In haar jonge jaren maakt ze zich druk over het leven van de zwarte slaven in de Zuidelijke Staten van Amerika. Ze schrijft daarvoor eindeloos brieven aan Southern heren van stand. Daarna komt hoerenloper Bodley weer in beeld, dit maal zonder zijn maatje Ashwell. Hij weet niet waar hij het zoeken moet sinds zich op de bil van een van de hem ontvangende dames een vlieg nestelde. De vergankelijkheid van het leven trof hem als een donderslag bij heldere hemel. Hilarisch!
William Rackham mag zijn sneue gezicht laten zien in The Medicine. Nadat Agnes gestorven en Sugar uit zijn leven verdwenen is, is zijn imperium ingestort. Koortsig als hij is denkt hij aan de beide vrouwen terug. Nog steeds heeft hij een totaal gebrek aan zelfinzicht...
Het laatste verhaal gaat over een hoogbejaarde man. Het lijkt er erg op of het de zoon van Sophie is, het dochter van William en Agnes die Sugar meenam tijdens haar vlucht. Hij haalt herinneringen op uit de tijd dat zijn moeder en Aunt Primrose (zou dat Sugar kunnen zijn?) zich inspanden voor de suffragettes-beweging. Met als hoogtepunt een grootste demonstratie voor vrouwenkiesrecht waar hij als kleuter ook aan meedeed.

Best een aardig bundeltje maar op de een of andere manier ook teleurstellend, na The Crimson Petal. Daarom: drie sterren.

2 opmerkingen:

Linn zei

Dit boek staat al een jaar in mijn boekenkast te wachten om gelezen te worden. ;-)

Elsje zei

Ha Linn, ik ben benieuwd wat je ervan vindt!