zondag 11 juni 2006

Jeffrey Eugenides - The virgin suicides



Een van de boekgrrls gaf me, na mijn hartelijke aanbeveling van Middlesex, een ander boek van Jeffrey Eugenides: The virgin suicides, uit 1993. Wat een goed boek ook weer van deze schrijver!! Een totaal ander boek dan Middlesex.

Het boek vertelt het verhaal van het gezin Lisbon, een gezin uit de betere middeklasse van een Amerikaanse stad. Direct aan het begin wordt duidelijk dat alle vijf de dochters zelfmoord plegen. De rest van het boek beschrijft de herinneringen van een groep (er wordt nl. telkens over 'we', 'us' etc gesproken) aan die periode. Je weet dus als lezer al wat het einde zal zijn, maar waarom en hoe en welke dochter wanneer aan haar leven een eind zal maken kom je pas tijdens het lezen te weten.

Waar Middlesex mij zo intrigeerde omdat het inzicht geeft in de gewoonten van de Griekse immigranten in de States en een periode uit de Amerikaanse geschiedenis van de 20e eeuw, is dit boek intrigerend door het simpele gegeven dat je aan het begin weet dat alle vijf de dochters uit het gezin zelfmoord zullen plegen. Toch is de schrijfstijl zeer gelijk.

In 1999 is het boek verfilmd door Sofia Coppola, met o.a. Kathleen Turner en Kirsten Dunst. Die zou ik graag een keer zien.

Geen opmerkingen: