zondag 15 april 2012

Julian Barnes - The sense of an ending


Een prachtig boekje, deze prijswinnende novelle van Julian Barnes.

De oude Tony kijkt terug op zijn leven, en dan met name op het vriendenclubje van de middelbare school dat hij had. Een clubje met van die jongens die graag met citaten strooien uit boeken die ze maar half gelezen hebben en lang niet altijd doorgronden. Het evenwicht in het groepje wordt verstoord als er een nieuwe jongen op school komt, die écht slim blijkt te zijn. Hij sluit zich aan bij het vriendenclubje, waar iedereen zijn best doet om indruk op deze Adrian te maken. Zo ook het vriendinnetje van Tony, Veronica. En als Veronica en Adrian vervolgens een relatie krijgen, schrijft Tony hen een akelige brief: einde vriendschap.

Jaren later ontvangt Tony een brief van een notaris, dat hij het dagboek van de inmiddels al lang overleden Adrian heeft geërfd. Het dagboek blijkt in het bezit van Veronica. Het vreemde is dat hij het dagboek niet van Adrian zelf, of van Veronica, maar van de moeder van Veronica erft. Nieuwsgierig naar de inhoud van het dagboek, neemt Tony contact op met Veronica. Ze ontmoeten elkaar een aantal malen, ontmoetingen die voor Tony intrigerend en verwarrend zijn.

Zijn herinneringen echt? Of geef je je eigen draai aan je verleden?

Een paar quotes:
"Have you noticed how, when you talk to someone like a solicitor, after a while you stop sounding like yourself and end up sounding like them?"

"It strikes me that this may be one of the differences between youth and age: when we are young, we invent different futures for ourselves; when we are old, we invent different pasts for others."

"What we called realism turned out to be a way of avoiding things rather than facing them."

"At some level, she blames me for the divorce. As in: since it was all her mother's doing, it was obviously all her father's fault."

"So when this strange thing happened - when these new memories suddenly came upon me - it was as if, for that moment, time had been places in reverse. As if, for that moment, the river ran upstream."

2 opmerkingen:

Natasja zei

Julian Barnes... er gaat ineens een belletje rinkelen: heb ik op de middelbare school niet iets van hem gelezen? Helaas geen idee meer welk boek dat zou moeten zijn. Misschien kan ik m'n geheugen opfrissen met dit boek.

Jacqueline zei

Prachtig boek hè? We schrijven allemaal ons eigen verhaal over ons verleden en het is wel even slikken voor de hoofdpersoon als blijkt dat het niet helemaal klopt. Verplichte literatuur voor historici, wat mij betreft! http://detheetante.blogspot.be/2012/04/de-leesclub-en-julian-barnes.html