maandag 9 april 2012

David Grossman - Het zigzagkind


Dit boek kreeg ik van mijn oud-collega Marieke, met veel lieve woorden voorin. Alleen al daarom had ik veel zin het te lezen.

Het verhaal
Amnon (Nono) krijgt vlak voor zijn 13e verjaardag een reis cadeau van zijn vader, een uitgerangeerde rechercheur en diens vriendin Gaby: hij wordt op de trein gezet naar zijn akelige oom. De reis begint al goed als er een politieman en een crimineel zijn coupé binnen komen, de crimineel de politieman hypnotiseert, ze van kleren laat wisselen en de crimineel daarna als politieman gekleed ontsnapt. De met stomheid geslagen Nono snapt pas dat het een toneelstukje is geweest als hij de brief van zijn vader en Gaby ziet die de crimineel heeft achtergelaten. Daarin vertellen ze dat Nono niet naar zijn oom hoeft, maar dat er in de trein steeds mensen zitten die hem een deel van de reis zullen vermaken. Als eerste komt Nono de zonderlinge oude man Felix tegen. En met die ontmoeting begint een doldwaas avontuur dat Nono dwars door Israel heen voert, met de politie op zijn hielen.

Inderdaad: een heerlijk boek, voor zowel jong als oud (ik schat in dat kinderen vanaf een jaar of 10, 11 de meeste subtiliteiten wel door hebben)

Geen opmerkingen: