zaterdag 20 december 2014

Chimamanda Ngozi Adichie - Americanah


Wat ben ik toch een bofkont, want alweer heb ik een prachtig boek gelezen: Americanah van de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie.

Een schitterend verhaal over een zeer intelligente Nigeriaanse jonge vrouw, Ifemelu, die gaat studeren in de States en er daar ineens achter komt dat ze zwart is en dat eigenlijk alle andere Amerikanen daarom op haar neerkijken. Ze verdiept zich in hoe haar nieuwe landgenoten omgaan met "race" (onderaan staan zwarten, dan hispanics, daarboven de Aziaten en witten bovenaan) en legt haar belevenissen vast in een al snel enorm populair blog waarmee ze zichzelf meer dan kan bedruipen. Hoe er gereageerd wordt als ze een relatie met een succesvolle blanke man krijgt. En hoe ze er ook niet bij hoort als ze een daarna een zwarte Amerikaan als levensgezel krijgt. Tot ze op een goede dag impulsief besluit alles achter te laten en terug te gaan naar Nigeria.

Parallel hieraan lezen we hoe haar eerste liefde, Obinze, als illegaal terecht komt in Engeland nadat het hem, hoog opgeleid, in eigen land niet lukt om aan de bak te komen. In Engeland werkt hij op de ID van iemand anders (die in ruil hiervoor een groot deel van zijn salaris opeist), probeert hij een schijnhuwelijk aan te gaan, en leeft hij dag in dag uit met de angst ontmaskerd en gedeporteerd te worden. Wat natuurlijk ook gebeurt. Terug in eigen land komt hij via een beschermheer aan een baan als vastgoedhandelaar, wat hem in no time tot de rijke elite van Nigeria doet toetreden. Hij trouwt goed, krijgt een mooi dochtertje. Maar hij heeft het gevoel dat hij in dit succesvolle leven te gast is, ook hier denkt hij dat het slechts een kwestie van tijd is voor hij door de mand valt.

Een verkenning naar wat mensen tot elkaars gelijken maakt: is het intelligentie, bestedingspatroon, opvoeding, religie, ras? Een indringende beschrijving van wat het is, hoe het voelt, racisme. En dat dat dus echt wat anders is dan vooroordelen ten opzichte van andersoortige mensen. En dat allemaal beschreven in een mooi verhaal, met vlotte pen.

Zo'n boek om nog lang en vaak aan terug te denken!

Geen opmerkingen: