dinsdag 7 juni 2011

Leslie Forbes - Waking RaphaelZo'n boek dat je leest als je niets anders in de buurt hebt, dat is Waking Raphael van Leslie Forbes.

Het verhaal
De Britse restaurator Charlotte is in het Italiaanse Urbino om te werken aan La Muta, een werk van de 16e eeuwse schilder Raphael. Op de dag dat het werk eindelijk aan het publiek tentoongesteld zal gaan worden, wordt het door een van de schoonmaaksters van het museum ernstig beschadigd. Deze schoonmaakster is een doofstomme vrouw die in de ruïnes van een in de Tweede Wereldoorlog verwoest dorpje in de buurt woont. Wat heeft de verwoesting van dat dorp met de verwoesting van het schilderij te maken? Charlotte besluit het uit te zoeken. Met gevaar voor eigen leven.

Op zich een leuk gegeven, zou je zo denken. Maar in de uitwerking heeft Forbes geen keuzes kunnen maken. Is het een misdaadroman, een liefdesroman, een roman over kunstherstel in het hedendaagse Italië? Ik had namelijk ook een heel andere samenvatting kunnen schrijven: "een liefdesverhaal tussen de gereserveerde Britse Charlotte en de gepassioneerde Urbinese ijsmaker. Wat heeft zijn verleden te maken met de verwoesting van het dorpje waar de schoonmaakster woont?" Of wat zou je vinden van: "een jonge maar ambitieuze Canadese verslaggeefster komt naar Urbino om verslag te doen van de onthulling van het gerestaureerde schilderij van Raphael. Zij raakt verstrikt in het web van de weldoener van de stad, die meer dan één geheim heeft. Heeft één ervan te maken met de schoonmaakster? Was haar aanval wel op het schilderij gericht, of op de weldoener?" En zo kan ik doorgaan, want er zitten zeker nog vier andere verhaallijnen in. En dat irriteerde me in toenemende mate. Daarom kan ik voor dit boek niet meer dan twee sterren geven.

Geen opmerkingen: