woensdag 23 maart 2011

Maria Stahlie - ScheerjongenEn weer heeft Stahlie een schitterende roman afgeleverd. Wat kan ze toch ongelofelijk goed schrijven!

Het verhaal
De veertienjarige Aldo Rossi, zoon van een Nederlandse moeder en een Amerikaans-Italiaanse vader, brengt al jaren zijn zomervakanties door bij zijn opa, die naar het zuiden van Italië geremigreerd is. En evenzovele jaren is hij verliefd op een van de locale schonen, Anna. Zij is weliswaar een paar jaar ouder, maar dat kan niet voorkomen dat Aldo denkt bij haar een kans te maken. Maar dan kondigt Anna aan dat ze zich heeft verloofd. Kapot is Aldo ervan, en zijn hele vakantie is naar de knoppen. Zijn liefdesverdriet dreigt de vakantie van de hele familie te gaan overschaduwen, tot zijn opa hem overduidelijk maakt dat een Echte Man zich niet zo gedraagt. Een Echte Man blijft onder alle omstandigheden een Echte Man, oftewel een Italiaan Oude Stijl. Tijdens zijn eerste scheerbeurt, die zijn opa (van oudsher barbier) hem geeft, vertelt die over de Italiaan Oude Stijl van het Naakte Zuiden. De Italiaan Oude Stijl wist wanneer van hem een Grootse Daad werd verwacht.
Terug in Nederland gaat Aldo zich proberen deze Stijl eigen te maken. Maar al snel nemen de gewone puberproblemen weer bezit van hem, met centraal de verliefdheden op steeds onbereikbare meisjes en vrouwen. Tot zich ineens dat moment voordoet, en Aldo zijn Grootse Daad verricht.

De titel heeft niets, zoals ik in eerste instantie, mede door de omslagillustratie, dacht met de scherenkust van Noorwegen te maken, maar met het feit dat Aldo de scheerspullen van zijn opa erft en die gebruikt, in een poging een 'versteende' bewoner van het verzorgingshuis waar hij stage loopt, weer tot 'leven' te brengen. Prachtige scène.

Geen opmerkingen: