zondag 17 oktober 2010

Haruki Murakami - Hard-boiled Wonderland en het einde van de wereldDeze roman van Murakami bevat twee verhalen die om en om aan bod komen.

In het ene verhaal stapt een jonge man in een bijzondere lift. Hij is een Calcutec, op weg naar een nieuwe opdracht. Hierbij moet hij informatie van een oude man, een wetenschapper, 'wassen' en 'schudden', een ingewikkeld neurofysiologisch proces dat door niet veel mensen kan worden uitgevoerd.
Bovengekomen wacht op hem een aantrekkelijke jonge vrouw, die de kleindochter blijkt te zijn van de wetenschapper. Zij brengt hem door een onderaards gangenstelsel naar haar grootvader. Het gangenstelsel wordt onveilig gemaakt door Hekelingen, die zeer waarschijnlijk samenspannen met de Semiotecs tegen de Calcutecs.
Dat de opdracht de jonge Calcutec in gevaar brengt, blijkt al snel als hij bij terugkeer in zijn eigen appartement aangevallen wordt...

In het andere verhaal is een jonge man in een vreemde stad aangekomen om daar Droomlezer te worden. Elke nacht gaat hij naar de bibliotheek om daar uit hele rijen dierenschedels dromen te lezen. Hij wordt daarbij bijgestaan door de bibliothecaresse.
Hij woont samen met een aantal oude mannen in een soort appartementencomplex. Zij doen onduidelijke dingen als een heel goot gat graven vlak voor het gebouw waar ze wonen.
De jonge man heeft bij het betreden van de stad zijn schaduw achter moeten laten bij de poort. Pas als die gestorven is, zal de man echt tot de stedelingen gaan behoren. Maar wil hij dat eigenlijk wel?

Aan het eind van het boek wordt duidelijk wat de twee verhalen met elkaar van doen hebben.

Natuurlijk is ook deze roman van Murakami weer geweldig, lees mijn andere besprekingen en je weet wat je krijgt. En toch sta ik iedere keer weer versteld: hoewel Murakami zichzelf steeds van dezelfde ingrediƫnten bedient, is het resultaat telkens weer uniek! Een grote genietfactor!

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit is denk ik mijn favorite Murakami. Het verhaal met de onderzoeker in het onderaardse gangenstelsel is zo vreemd! Ik vond dat prachtig.

Leuk dat jij het ook een goed boek vond.