zaterdag 27 februari 2010

Stieg Larsson - Mannen die vrouwen haten (Millennium trilogie 1)De Millennium-trilogie van Stieg Larsson wordt al een jaar lang opgehemeld. Tja, daar doe ik dan dus nooit aan mee hè, aan een hypeboek. Maar goed, toen Sjaak het voor zijn verjaardag kreeg, en dus toch bij ons in huis lag, wist ik dat ooit de tijd zou komen dat ik zou bezwijken. En die tijd was er zomaar ineens, afgelopen donderdag. Het feit dat ik nu al over deze dikke pil (560 pagina's) kan bloggen, zegt wat over het boek: het is een absolute page-turner.

Het verhaal
De financiële journalist Mikael Blomkvist is in opspraak geraakt doordat hij een verhaal heeft gepubliceerd over een industrieel dat hij voor de rechter onvoldoende kan onderbouwen. Een andere industrieel, de oude Henrik Vanger, vraagt hem een jaar voor hem te komen werken om de verdwijning van zijn kleindochter Harriët, 36 jaar eerder, te onderzoeken. Mikael gaat op dit verzoek in.
De jonge en getroebleerde Lisbeth Salander is de andere hoofdpersoon in het boek. Zij werkt voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in beveiligingszaken: persoonsbeveiliging, persoonsonderzoeken en beveiligingscamera's enzo. Ze is een geniaal onderzoekster. Maar ook een vrouw die het moeilijk heeft (gehad) in haar leven.
Halverwege het verhaal kruisen hun paden zich. En dan komt er door hun gecombineerde denkkracht eindelijk schot in de zaak van de verdwenen kleindochter. Letterlijk.

Heerlijk vakantievoer. Wel erg breedsprakig en te vaak gelardeerd met allerlei onnodige details (bv precieze beschrijvingen van merken computers, radio's en auto's), dus je moet niet af en toe een paar pagina's tot je nemen, maar lekker doorrausen. Dan is het verhaal meer dan spannend genoeg! Het lezen absoluut waard. Toch. Ik kan het niet ontkennen.

3 opmerkingen:

Zeekraai zei

Ik hou juist wel van die 'onnodige details'.
Vond ik ook altijd zo sterk bij Sjöwall en Wahlöö.
( Martin Beck's beschrijvingen van crime scene's zijn nog steeds onovertroffen).
Ben zelf toch maar begonnen in deel 3,
hoewel ik nog bezig ben in 'de Reis van de Beagle' en
een boek van Bart Rijs.
Zit er ook gelijk alweer helemaal in.
'k Zal binnenkort ook maar weer 's
een boekenblogje schrijven ; )

Elsje zei

@Anders: doe maar, doe maar!

Anoniem zei

Erg goed. Deel 2 en 3 ook. Ik mis Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist. Jammer dat er geen vervolgen meer komen.