vrijdag 23 mei 2003

Jenny Disky - OnnatuurlijkVan een mede boekgrrl geleend: Jenny Disky - Onnatuurlijk.

Van de blurb: 'De onafhankelijke, geëmancipeerde Rachel ontmoet de sinistere Joshua. Hun verhouding heeft een SM karakter, wat naar Rachels eigen gevoelens eigenlijk niet kan en mág. En toch... zij geniet ervan. De spanning tussen wat Rachel voelt en wat zij volgens de heersende moraal geacht wordt te voelen geeft deze roman een intense kracht.'

Dit beschrijft m.i. niet goed waar het boek over gaat. Voor mijn gevoel ging het over twee zaken: allereerst over het verkennen en het bewaken van de eigen grenzen: tot hoe ver laat je met je sollen? En ten tweede ging het over: wat brengt mensen ertoe om zich emotioneel af te sluiten voor anderen? Rachel, maar ook Joshua krijgen de rillingen van emoties. Liefdevol, maar ook tranen, nee, niks voor hen, weg ermee! En de gevolgen voor henzelf en voor hun vrienden zijn niet mis.

De SM-stukjes vond ik wel erg plastisch. Het dient de eerste twee keer zijn doel, maar daarna had ik genoeg van het 'misbruik' (ik zet het tussen aanhalingstekens omdat het gewenst was) en het bijbehorende klaargekom... expliciet beschreven seks past gewoon niet zo goed bij mij.

En toch ben ik blij dat ik het gelezen heb. Mooi eind ook, zonder verklapper niet verder toe te lichten.

Geen opmerkingen: