zaterdag 27 maart 2010

Joost Zwagerman - Duel



Hehe, eindelijk weer eens een boekenweekgeschenk dat ik met plezier gelezen heb!

Het verhaal
Jelmer Verhooff is de directeur van het Hollands (zeg maar het Rijksmuseum). Hij woont tijdelijk, terwijl het museum Groots verbouwd wordt, in een van de vleugels. Als een soort kunstproject zeg maar.
Aan het begin van het verhaal gebeurt er iets vreselijks met een van de beroemdste werken van het museum: Untitled No. 18 van Mark Rothko. Het doek raakt daarbij vreselijk beschadigd.
De rest van novelle vertelt hoe dat zo gekomen is: het is een van de uitvloeisels van de expositie Duel die vlak voor het museum dicht ging gehouden wordt. Ter ere van deze expositie is een aantal jonge kunstenaars uitgenodigd om 'in gesprek' te gaan met een van de modern klassieke meesterwerken uit de collectie. Zo ook Emma Duiker, die sterk in de spotlights staat vanwege de exacte replica's die ze maakt van beroemde werken.
Van wat er na de beschadiging kan gebeuren, wordt een tipje van de sluier opgelicht: Jelmer en zijn medewerker besluiten in het geheim aan het herstel van het doek te werken. Of het hen lukt heel kunstminnend Nederland voor het lapje te houden, blijft ongewis, al krijg je wel een paar hints toegespeeld. Heel sterk.

Niet alleen het verhaal kon me bekoren, ook de wijze waarop Zwagerman met de taal speelt vond ik aangenaam. Een paar quotes om dat te illustreren:
"Kleur als water en vuur, kleur als opgloeiende aarde en stil suizende lucht. Maar ook kleur als toneelmatig drama, kleur als serene vertelling, kleuren die, zoals Rothko het zelf had omschreven, 'ademden'."

De novelle is een mooi statement tegen het idealiseren van De Meesterwerken in de Kunst.
"Kunst moet alles en iedereen ontregelen - maar kom niet aan de fetishen in de musea. Waarom eigenlijk niet? Zijn dat onze nieuwe heiligenbeelden, al die werken van Picasso, Braque, Pollock, Rothko, De Kooning?"

woensdag 17 maart 2010

Alexander McCall Smith - The Good Husband of Zebra Drive



Net als het leven van Mma Ramotswe in rustiger vaarwater lijkt te komen (ze is gelukkig getrouwd, het gaat goed met de kinderen, haar detectivebureau loopt als een trein) gaat natuurlijk het een na het ander mis. Mma Makutsi, haar trouwe assistente, zegt haar baan op; nu zij gaat trouwen met haar rijke verloofde vindt ze dat ze niet langer hoeft te werken voor haar geld, maar gaat ze liever shoppen. Een van de monteurs-in-opleiding kondigt aan dat hij een taxibedrijf beginnen gaat en dus de garage van Mr Matekoni zal gaan verlaten. En Mr. Matekoni op zijn beurt is bang dat Mma Ramotswe eigenlijk een opwindender echtgenoot zoekt...

Het blijven kleine lekkere hapjes, deze boekjes van McCall Smith!