zondag 22 november 2009
Ursula Hegi - Stenen van de rivier
De kleine Trudi heeft in haar jonge leventje al heel wat te verstouwen: ze is lichamelijk gehandicapt, haar moeder is manisch-depressief en ze leeft in een nogal besloten dorpsgemeenschap in het Duitsland van het begin van de twintigste eeuw. Genoeg materiaal voor een interessante roman. Helaas kon het mij absoluut niet boeien. Nadat ik na twee weken nog steeds niet door de magische grens van 100 pagina's was, heb ik gisteren besloten mijn energie op iets nieuws te gaan richten. Ik kan dus ook geen sterren uitdelen.
Angie Sage - Vlught (Septimus Heap II)
Nu Dom Daniel verslagen en Septimus Heap teruggekeerd is bij zijn eigen familie en in de leer is bij Marcia, die inmiddels het ambt van Buitengewone Tovenares bekleedt en Jenna bovendien haar prinsessenkroontje draagt lijkt alles pais en vree.
Maar dan wordt Jenna door haar jaloerse 'broer' Simon ontvoerd, die de leerling van Dom Daniel is geworden en zich daarom in Duystere Magiek aan het bekwamen is. Dat voorspelt niet veel goeds!
Septimus wil haar gaan bevrijden, op zich niet al te lastig, maar om te voorkomen dat ze opnieuw overmeesterd wordt is een veel grotere opgave.
Omdat Vlught zowel voortbouwt op Magiek, maar toch weer een geheel eigen verhaal is: vier sterren!
Angie Sage - Magiek (Septimus Heap I)
In deze nieuwe jeugdserie speelt het jongste kind in de tovernaarsfamilie Heap de hoofdrol. Deze zevende zoon van de zevende zoon, Septimus, is voorbestemd om grootse dingen te doen. Jammer alleen dat hij op de dag van zijn geboorte verdwijnt. Gelukkig krijgen zijn ouders er per ommegaande het vondelingetje Jenna voor in de plaats. Of is dat eigenlijk de dochter van de vermoorde koningin? En wie kan de boze Tovenaar Dom Daniel, die de macht overneemt, aan?
Bijzondere serie, voor het eerst in tijden las ik geen Harry Potter-ripoff. Vier sterren!
Jan Paul Schutten - De wraak van het spruitje
De titel klinkt veelbelovend, maar dit kinderboekenweekgeschenk is een aanfluiting. Eigenlijk is het een verkapt reclamepraatje voor Mars en andere fabrikanten die meewerkten aan de totstandkoming van het boekje, met een pedagogisch sausje erover dat kinderen duidelijk moet maken dat spruitjes niet alleen gezond maar ook lekker zijn. Als je vervolgens in de verantwoording leest dat Bibi Dumon Tak hieraan heeft meegewerkt, dan snap je het direct want ook het kinderboekenweekgeschenk dat zij schreef had een boodschap (over dieren dat keer) met zo’n moralistisch toontje. Bah.
Een ster omdat Pierre Wind het thema nog enigszins weet te redden.
Mogen we volgend jaar weer gewoon een lekker verhaal lezen?
Michel Faber - The Apple
In The Apple neemt Michel Faber de lezers mee terug naar de wereld die hij in The Crimson Petal and the White geschapen heeft. Zeven korte verhalen belichten elk een stukje uit de geschiedenis van een of meerdere personages uit de Crimson Petal. Sommige verhalen spelen zich in de periode ervoor, en anderen in de periode erna af.
De bundel opent met een suikerzoet kerstverhaal over Sugar, de hoofdpersoon uit Crimson Petal opent het bal, het speelt zich af voor de periode van Crimson Petal. Gelukkig komt ze in het titelverhaal halverwege de bundel nog een keer terug, op een veel karakteristiekere manier. Het tweede verhaal gaat over Clara, de voormalige dienstbode van Agnes, die zich inmiddels ook liggende staande moet zien te houden. Zij ontmoet een rattenvanger die haar vraagt voor geld haar nagel te laten groeien. Dat is de basis voor een heerlijk verhaal.
In het derde verhaal komt Emmeline, de redster van het zielenheil van hoertjes, terug. In haar jonge jaren maakt ze zich druk over het leven van de zwarte slaven in de Zuidelijke Staten van Amerika. Ze schrijft daarvoor eindeloos brieven aan Southern heren van stand. Daarna komt hoerenloper Bodley weer in beeld, dit maal zonder zijn maatje Ashwell. Hij weet niet waar hij het zoeken moet sinds zich op de bil van een van de hem ontvangende dames een vlieg nestelde. De vergankelijkheid van het leven trof hem als een donderslag bij heldere hemel. Hilarisch!
William Rackham mag zijn sneue gezicht laten zien in The Medicine. Nadat Agnes gestorven en Sugar uit zijn leven verdwenen is, is zijn imperium ingestort. Koortsig als hij is denkt hij aan de beide vrouwen terug. Nog steeds heeft hij een totaal gebrek aan zelfinzicht...
Het laatste verhaal gaat over een hoogbejaarde man. Het lijkt er erg op of het de zoon van Sophie is, het dochter van William en Agnes die Sugar meenam tijdens haar vlucht. Hij haalt herinneringen op uit de tijd dat zijn moeder en Aunt Primrose (zou dat Sugar kunnen zijn?) zich inspanden voor de suffragettes-beweging. Met als hoogtepunt een grootste demonstratie voor vrouwenkiesrecht waar hij als kleuter ook aan meedeed.
Best een aardig bundeltje maar op de een of andere manier ook teleurstellend, na The Crimson Petal. Daarom: drie sterren.
Haruki Murakami - Na de aardbeving
In deze bundel zijn zes verhalen opgenomen, waarin de aardbeving die Kobe verwoestte een rol speelt. Soms een grote, soms een slechts zeer zijdelingse.
In Een UFO in Koshira raakt Komura zijn vrouw kwijt door de aardbeving. Niet omdat ze bedolven wordt, maar omdat ze, na vijf dagen onafgebroken aan de beelden van de aardbeving op tv gekleefd te hebben gezeten, de zesde dag verdwijnt. Ze vraagt hem om een scheiding omdat het leven met hem als het ‘leven met een klomp lucht is.’ Natuurlijk zet dat het leven van Komura op z’n kop. Een tripje naar Hokkaido moet dat weer een beetje op de rails zetten.
In Landschap met strijkijzer maakt de jonge Junko kennis met de stukken oudere kunstschilder Miyake (zijn meest recente werk heet Landschap met strijkijzer). Hij is verwoed kampvuurbouwer. Kampvuren van aangespoeld brandhout. Zij is haar ouderlijk huis ontvlucht om aan de druk van het volwassen worden te ontsnappen. Maar waaraan probeert _hij_ te ontsnappen? En wat betekent toch die droom die hij steeds heeft over een koelkast?
In Gods kinderen dansen allemaal woont de volwassen Yoshiya nog bij zijn moeder, een bekeerd hoertje. Lang is hem wijsgemaakt dat de Heer zijn vader was, en niet de gynaecoloog waar zijn moeder bij onder behandeling was. Als hij de desbetreffende dokter echter in de metro ziet staan, kan hij niet anders dan hem volgen.
In Thailand gaat de endocrinologe Satsuki een maand na de aardbeving naar Thailand voor een wetenschappelijke conferentie. Na de conferentie besluit ze nog een week in een luxe resort vakantie te vieren om een beetje bij te komen van alle hectiek van de laatste tijd. Dan neemt haar gids Nimit haar mee naar een oude wijze vrouw. Die voorspelt dat ze een droom over een groene slang zal hebben, waarna de steen in haar binnenste die haar zo dwars zit, zal verdwijnen. Of die steen veroorzaakt wordt door het vreselijke dat ‘die vent’ waarvan Satsuki hoopt dat hij in de aardbeving verpletterd is, blijft onduidelijk.
Kikker redt Tokyo is het bizarre verhaal van Katagiri, die op een dag een reuzenkikker in zijn keuken aantreft. De kikker voorspelt hem dat ook Tokyo te gronde zal worden gericht door een aardbeving, tenzij Kikker en Katagiri de veroorzaker ervan, een reusachtige worm, samen gaan verslaan.
Het zesde verhaal, Honingkoekjes, is eigenlijk het minst ‘raar’. Het gaat over Junpei, Sayoko en Takatsuki. Drie studenten die een hechte vriendschap hebben. Junpei is over zijn oren verliefd op Sayoko, maar hij is bang de vriendschap te verstoren als hij haar zijn liefde verklaart. Zoals dat gaat, gaat Takatsuki er met de buit vandoor… Maar ook als Sayoko en Takatsuki trouwen en een dochtertje Sala krijgen, blijft Junpei een grote rol in hun leven spelen. Dan krijgt Takatsuki een vriendin en hij en Sayoko gaan uit elkaar. Pas als de ‘aardbeefman’ Sala’s dromen verstoord kunnen Junpei en Sayoko elkaar vinden.
Hoewel elk van de verhalen een parel in de dop is, en alle kenmerken van een Echte Murakami dragen, lees ik liever de tot wasdom gebrachte romans van Murakami. Daarin komen alle karakters en de plot gewoon beter tot hun recht. Daarom: drie sterren op de schaal van Murakami (voor andere schrijvers had het vast wel vier sterren gekregen...)
Abonneren op:
Posts (Atom)