vrijdag 27 juni 2008
Marcel Möring - Modelvliegen
Het verhaal
De ik-persoon vertelt als 12-jarige over een gelukzalige periode in zijn leven. In deze periode maakt hij modelvliegtuigjes met zijn ouders, die op dat moment beiden werkeloos zijn. Zijn vader vertelt ondertussen over zijn jonge jaren, waarin hij piloot was. En over hoe hij zijn moeder ontmoette: zij was verpleegster in het ziekenhuis waar hij na een vliegtuigcrash terecht kwam.
Op een dag staat er, tot grote vreugde van zijn vader, een oude vriend op de stoep, een maatje uit de oorlog. Deze Humbert Coe is restaurantrecensent die er al snel achter komt dat de ik-persoon dol op koken is. Coe neemt hem mee naar het beste restaurant in de stad, wat een hilarische scene oplevert: het eten is namelijk niet zo best en de jongen vertelt het de kok onomwonden. En doet het kookwerk dan daarna maar zelf terwijl de chef-kok er met open mond naast staat.
Die zomer logeert de ik-persoon met zijn moeder bij zijn grootouders. Zijn grootvader is inmiddels burgemeester af, en vult zijn dagen met jagen. Prachtige scene als hij de ik-persoon bombardeert tot Directeur van het Jachtgebied rond zijn huis. De diepdemente grootmoeder helpt ook niet erg. Dan verschijnt ineens Humbert Coe. De betekenis van die verschijning wordt in het laatste hoofdstuk duidelijk.
Möring leest de novelle zelf voor. Hij heeft een prettige stem, donker, duidelijk articulerend, met veel expressie. De stem deed me een beetje denken aan die van Nicolaas Matsier, alleen dan zonder het wat horterige zinnen afbreken.
Ik vond het prachtig!
woensdag 25 juni 2008
Esther Verhoef - Rendez-vous
Het verhaal
Simone Jansen verhuist met haar man Eric en hun twee jonge kinderen om ergens in het zuiden van Frankrijk, ik vermoed net ten noorden van Bordeaux, een oud en vervallen landhuis te gaan opknappen. Ze hebben het huis nogal impulsief gekocht en zijn eigenlijk zonder plan aan de slag gegaan. De klus komt dan ook niet erg goed van de grond. Als Eric in de supermarkt de Belg Peter tegenkomt die aannemer is, is al snel besloten om hem de zeer omvangrijke verbouwing toe te vertrouwen. En zo komt Peter met een flinke ploeg werklui op de proppen. Het lijkt een godsgeschenk: de verbouwing schiet eindelijk op.
Maar al snel valt Simones oog op een van de bouwvakkers, de zeer aantrekkelijke Michel. En als Michel laat merken dat hij Simone zeer aantrekkelijk vindt laat een gepassioneerde verhouding tussen de twee niet lang op zich wachten. Als ze betrapt worden door baas Peter, blijkt die helemaal niet zo vriendelijk te zijn als hij op het eerste gezicht leek: hij bedreigt Simone en perst haar af. Welke rol Michel daarbij precies speelt blijft lang onduidelijk.
Dit luisterboek, de verkorte versie van de roman Rendez-vous van Esther Verhoef, wordt meesterlijk voorgelezen door Julika Marijn. Ik luisterde ernaar toen ik mijn ogen noodgedwongen rust moest geven. Het verhaal is zeer meeslepend verteld, dus was die ogenrust geen straf. En toch blijft er na afloop iets knagen. Het einde is wel iets te zoet van aard. Die jongen die zich zo helemaal opoffert voor de onbereikbare vrouw? Ik geloof daar niet in.
maandag 23 juni 2008
Daniel Pennac - Kamo en het buro Babel
In dit jeugdboek staan twee verhalen over Kamo. In het eerste verhaal heeft Kamo met zijn moeder een weddenschap afgesloten: als het haar lukt om drie maanden een baan te houden, zal hij in drie maanden Engels leren. Hij denkt dat hij de winst al in zijn zak heeft als zijn moeder hem triomfantelijk vertelt dat ze een baan voor langere tijd heeft gevonden. Tegelijk met dat nieuws geeft ze hem een adres van een Engels meisje, Cathy, met wie hij kan corresponderen om zo Engels te leren. Zo gezegd, zo gedaan. Maar met Cathy lijkt wel iets heel raars aan de hand...
In het tweede verhaal moet Kamo van zijn leraar elke week een opstel schrijven over de meest stompzinnige onderwerpen. Telkens als Kamo het opstel niet op tijd af heeft, moet zijn vader op school komen. Die daar dan elke keer weer zwaar ontdaan van thuis komt. Dit keer echter moet de klas schrijven over een bizar onderwerp: alsof ze zelf volwassen zijn en hun ouders kleine kinderen. Kamo dreigt ook dit opstel niet op tijd af te krijgen als hij ineens als een volwassene wakker wordt en zijn ouders kinderen blijken te zijn. Hoe moet dit verder?
Leuk boek voor de iets oudere jeugd (ik schat in begin middelbare school)
dinsdag 17 juni 2008
Alice Sebold - The lovely bones
In deze roman wordt de 14-jarige Susie op wrede manier ontvoerd, verkracht en vermoord. Het is bijna een whodunnit, ware het niet dat je op de eerste bladzijde al weet wie het gedaan heeft. Dat komt doordat de roman is geschreven vanuit het perspectief van het vermoorde meisje.
Susie kijkt na haar dood vanuit de hemel neer en volgt haar familie in de jaren na haar dood. Zo krijg je een verrassende kijk op de verwerking van de gevolgen van een vermist kind (de familie weet namelijk niet zeker dat Susie vermoord is). Af en toe vangt een van haar nabestaanden een glimp op van haar aanwezigheid, wat het verhaalperspectief ten goede komt.
Het enige minpunt aan deze verder zeer ontroerende roman vond ik dat Susie door de jaren heen steeds beter leert om haar 'aanwezigheid' kenbaar te maken aan de levenden. Tot het absurde toe zelfs.
maandag 2 juni 2008
Rascha Peper - Vingers van marsepein
Weer een schitterende roman, deze nieuwste van Rascha Peper!
Het verhaal
De tienjarige Bregtje komt nadat haar ouders en zusje tijdens een epidemie zijn overleden bij haar familie, oom en tante Ruysch aan de Bloemgracht in Amsterdam, in te wonen. Daar wordt ze bijna behandeld als ware ze een echte dochter van dit echtpaar op leeftijd. Bregtje raakt in de ban van het werk dat oom Frederik doet: hij is anatomisch preparateur, wijd en zijd geroemd om zijn speciale technieken die de dode lichaamsdelen weer een levend aanzien geven. Bregtje is hevig geïnteresseerd in de werkzaamheden van haar oom. Het liefst zit ze erbij als hij bezig is. Maar dat kan natuurlijk niet voor een meisje!
Hoewel ze de goede zorgen van de familie Ruysch in dankbaarheid aanvaardt, mist ze haar eigen familie enorm. Als haar door 'de Jonker' wordt verteld dat haar broer Rens nog leeft en dat hij zus en broer zal verenigen als zij hem een paar van de door oom Frederik gebruikte preparatietechnieken beschrijft, aarzelt ze dan ook geen moment en levert regelmatig kleine boodschapjes bij hem af. Allengs wordt ze echter door schuldgevoel overmand. En leeft haar broer echt wel of wordt haar een verhaaltje op de mouw gespeld?
De eveneens tienjarige Benjamin deelt de fascinatie voor de anatomische preparaten van Frederik Ruysch. Alleen zit er zo'n driehonderd jaar tussen Bregtje en Benjamin. Benjamin komt met de preparaten in aanraking bij een bezoek aan de Kunstkamera in Sint-Petersburg. Daar is hij op vakantie, met zijn vader en diens vriendin.
Ook in Benjamins leven speelt de dood een belangrijke rol. Het overlijden van zijn zusje heeft geleid tot de breuk tussen zijn ouders. Dat die breuk nog erg scherp is, en bovendien het initatief was van de vader van Benjamin, is af te lezen aan vele signalen: de bitterheid van zijn moeder, de sorry-houding van zijn vader.
Er bindt Bregtje en Benjamin nog meer: ook Benjamin woont aan de Bloemgracht, tegenover het huis waar Bregtje ooit moet hebben geleefd. En allebei staan ze aan het begin van de pubertijd waarbij ontluikende seksualiteit een rol van betekenis speelt. Bij beiden is het ook vooral de seksualiteit van anderen die hen opgedrongen wordt en waar ze zich over verwonderen.
Het enige dat voor mij een beetje teveel sjeu aan het verhaal moest geven was de episode waarin Ben in de dierentuin van Sint-Petersburg een zogenaamd heldhaftige maar vooral oerdomme move doet. Die zijlijn moest hem weer verbinden met het boek dat hij tijdens de vakantie las (De brief voor de koning van Tonke Dragt), hij wordt een soor Tiuri. Zonder die verhaallijn was ik tevredener geweest.
Abonneren op:
Posts (Atom)